ECA conference

 

Tisztelt Érdeklődő!

 

A XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál keretén belül a Fesztiválszervező Bizottság egy nemzetközi konferenciát hív életre a cirkuszpedagógia témakörében. A megújuló magyar cirkuszművészetben ugyanis kiemelt, stratégiai területnek tartjuk a cirkusz és az oktatás összekapcsolását, az ebben rejlő kivételes lehetőségek kiaknázását.

A 2016-ban elindított és a cirkuszművészet eszközeire épülő rendhagyó foglalkozások óta nagy utat tettünk meg a témában, de azóta is folyton keressük-kutatjuk azokat a lehetőségeket, amelyek ezt a kivételes előadó-művészeti ágat oktató-nevelő tartalommal töltik meg. A cirkuszi világ élményalapú, gyakorlati közege ugyanis természetes és harmonikus módon képes kiegészíteni, elmélyíteni az iskola belső világában tapasztaltakat, az ismeretanyagot, a tudást és segíteni a tanulás folyamatát.

Az elmúlt három évben közel száz rendhagyó tanórának biztosított teret a Fővárosi Nagycirkusz; számos szakmai és módszertani fórumon képviseltük már elképzeléseinket; díszbemutatókat, konferenciákat rendeztünk, műhelymunkákat szerveztünk annak érdekében, hogy a pedagógusokkal megismertessük gondolatvilágunkat, és több tucat kiadványt jelentettük már meg a témában. Az így életre keltett cirkuszpedagógia pedig szinte egyedülálló kezdeményezés a világon. Beletartozik minden olyan pedagógiai tartalmú, a tanulók megszólítására alkalmas oktató-nevelő tevékenység, amelyben az iskolai és a cirkuszi világ összekapcsolódik, összefonódik, s a hatékony együttműködés, együttgondolkodás eredményeként a tudás élményalapúvá és élvezhetővé válik, elraktározódik és elmélyül. Ebben a felfogásban tehát a tanulás és a szórakozás olyan egységet alkot, amelyben örömmé válik a tudás birtokba vétele. Ezek tükrében még tovább érdemes tanulmányozni, elemezni a cirkuszpedagógia tudományát. Ezért továbbra is elkötelezettek vagyunk abban, hogy minél több tanárt és diákot sikerüljön bevonni ebbe a folyamatba, s ez arra inspirál minket, hogy még nagyobb erőfesztéssel végezzük a megkezdett munkát.

Ebből a célból szervezzük meg azt a nagyszabású szimpóziumot, amelyen a cirkuszszakmai világ legkiválóbb képviselői, cirkuszigazgatók, művészeti vezetők, cirkuszpedagógiai szakemberek és cirkuszpedagógusok képviseltetik magukat. A tanácskozáson és kerekasztal-beszélgetésen bemutatkoznak a hazai és a nemzetközi cirkuszpedagógiai trendek és elképzelések. A résztvevők megismerhetik a program gyakorlatát, valamint az eddigi sikeres tapasztalatokat és a jövőbeni terveket.

A szimpózium fő témáját a mozgás és mozgásfejlesztés, az artistavilág, különösen a különböző európai artistaiskolák képzése adja. De megvizsgáljuk azt is, hogy hol a helye az oktatáson belül a cirkuszpedagógiának, hogyan valósítható meg sport és művészet viszonya.

Amennyiben a rendezvény felkeltette érdeklődését, és szívesen részt venne a konferencián, kérjük, töltse ki a regisztrációhoz szükséges űrlapot!

A konferencia fővédnöke: Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár

 

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

 

1. Az artistaképzés jövője

Ronald Wendorf (Staatliche Artistenschule Berlin)

Thomas Zimmermann (Europäisches Bildungswerk und Artistenschule "Die Etage", Berlin)

Andrea Togni (Accademia d'arte circense, Verona)

Anna Ovcharenko, (Kiev see attachment)

Losonczi György(Szakmai igazgatóhelyettes-Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium és Alapfokú Táncművészeti Iskola)

 

 

 

2. A cirkuszi (utazós) tanulók oktatása:

Nina Crommelin

Annette Schwer

Heinz Gniostko

Maria Jernström

Szántai Edina

 

Az esemény időpontja: 2020. január 10. (péntek) 09.00 - 12.30.

Helyszíne: Mezőgazdasági Múzeum Díszterme (1146. Budapest, Vajdahunyad vár)