ABOUT

„A cirkuszpedagógia lehetőségei a magyar oktatási rendszerben” tudományos és módszertani konferencia

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár, konferenciaterem Budapest, Városliget, Vajdahunyad vára
2022. január 13. csütörtök, 10:00-13:00

alternative
alternative

„A cirkuszpedagógia lehetőségei a magyar oktatási rendszerben” című tudományos és módszertani konferencia a XIV. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál hivatalos szakmai kísérőrendezvénye. A konferencia fókuszában a cirkuszművészet pedagógiai aspektusainak, a cirkusz és az oktatás kapcsolódási pontjainak kutatása és felhasználása áll, amelyek arra keresik a választ: hogyan, milyen eszközökkel és módszerekkel képes a cirkuszpedagógia a magyar köznevelést, közoktatást, felsőoktatást és felnőttképzést hatékonyabbá, sokszínűbbé, érdekesebbé tenni. A meghívott cirkuszi szakemberek, tudományos kutatók és oktatási vezetők számos szemszögből vizsgálják és mutatják be a magyar oktatási rendszer és a cirkuszművészet összefüggéseit és érintkezéseit, a cirkuszpedagógia felhasználási lehetőségeit.

Program:

Megnyitó 10:00-10:10
Fekete Péter, kultúráért felelős államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma

A cirkuszművészet az alapfokú művészeti iskolarendszerben 10:10-10:30
Dr. Lebanov József, főosztályvezető, Köznevelési Stratégiai Főosztály, Emberi Erőforrások Minisztériuma

Cirkusz, múzeum, pedagógia 10:30-10:50
Joó Emese, múzeumvezető, Magyar Cirkuszművészeti Múzeum

A magyar artistaképzés jövője 10:50-11:10
Kovács Gábor Dénes, intézményvezető, Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum és Alapfokú Táncművészeti Iskola

Kávészünet 11:10-11:40

Cirkuszpedagógia 30 órás akkreditált pedagógus továbbképzés bemutatása – a továbbképzők képzése 11:40-12:00
Dr. Angelus Iván, rektor, Budapest Kortárstánc Főiskola

A megújuló bohócképzés módszertana 12:00-12:20
Greifenstein János, oktató, tréner, Baross Imre Artistaképző Intézet Előadó-művészeti Szakgimnázium, Gimnázium, Technikum és Alapfokú Táncművészeti Iskola

Pedagógiai innovációk a Fővárosi Nagycirkuszban 12:20-12:40
Sándor András, oktatási vezető, Nemzeti Cirkuszművészeti Központ

Hozzászólások, zárszó 12:40-13:00

A konferencia a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár épületének (Vajdahunyad vára) konferenciatermében kerül megrendezésre 2022. január 13-án, 10:00 és 13:00 óra között. A külföldi résztvevők számára a szervezők angol nyelvű szinkrontolmács-eszközöket és szakembert biztosítanak.

A konferencia során az előadók bemutatják saját kutatási- és szakterületüket, a már kipróbált gyakorlatokat, és az eddig elért eredményeket, sikereket. Az előadások során különös hangsúlyt kap a Nemzeti Cirkuszművészeti Központban zajló tudományos és módszertani kutatómunka, az új oktatási utak és lehetőségek keresése, valamint a jól működő pedagógiai gyakorlatok bemutatása.

A konferencián részt vevő pedagógusok, közoktatás-vezetők, társművészek, és pedagógiai szakemberek az előadások meghallgatásán és a módszertani gyakorlatok megismerésén túl egy négy főre beváltható családi cirkuszi jegyet is kapnak, amellyel a Fővárosi Nagycirkusz 2022. tavaszi műsorát tekinthetik meg díjmentesen.

Contacts